… we zijn nog maar koud een paar uur aangekomen in onze afgelegen blokhut in Hossa National Park of Finn roept de groep al naar buiten: noorderlicht!!! Het is zó helder en tegelijk zó donker als weinigen ooit maar hebben meegemaakt. Het noorderlicht is zwak maar met het blote oog toch goed te zien, voor velen is dit de eerste kennismaking met een ècht donkere nacht.
Fotografische beleving
Tijdens onze reizen laten we mensen beleven. Natuurbeleving. Het ervaren van ècht buiten zijn, van buitenleven, hout hakken voor de open haard, samen maaltijden bereiden en tegelijk heerlijk in je eentje kunnen fotograferen. De Finland herfstreis is een fotoreis met workshops, opdrachten en nabesprekingen. Maar ook is het meer dan dat. Je leert het land kennen, ervaren, en door de ogen van het land en je eigen ervaring ga je fotograferen. Wat zie je, wat ervaar je, welke sfeer proef je en hoe kun je jouw sfeer vastleggen. Wat zijn jouw indrukken en hoe breng je die over. Fotografisch acclimatiseren, soms lekker zitten en genieten, niet te snel van start maar kijken en leren zien. Vanuit het zien komt de inspiratie tot beeld, dan bijt je je vast in je plan. Je gaat door en diept je idee uit tot je het van alle kanten hebt bekeken. Beter één goed beeld dan 10 kiekjes.
Duurzaam op fotoreis naar Finland
Stichting Taiga Travel heeft zich ten doel gesteld de ecologische voetafdruk van de reizen en de deelnemende fotografen tot een minimum te beperken. We willen hier heel open over zijn, om te laten zien dat we doen wat we kunnen.
1. CO2 uitstoot dubbel gecompenseerd
Wij hebben alle CO2 die t.b.v, deze reis is uitgestoten berekend en dubbel gecompenseerd met een betaling aan Trees for All. Deze organisatie plant met dit geld nieuwe bomen en beheert bossen op duurzame wijze om optimaal CO2 op te nemen. Tijdens deze reis hebben wij het volgende uitgestoten:
- Voertuigbrandstof (alle kilometers): 0.83 ton CO2
- Vliegtickets (zowel Johan als deelnemers): 4.97 ton CO2
- Accommodatie: 0.336 ton CO2
- Maaltijden: 1.06 ton CO2
- Totaal: 7.196 ton CO2
Dit hebben wij verdubbeld en afgerond en hebben 15 ton CO2 gecompenseerd.
2. Afvalscheiding
Afvalscheiding klinkt in Nederlandse oren logisch en normaal maar in de afgelegen gebieden van Finland waar onze reis is gehouden, wordt het nog niet gedaan. Alleen groen afval wordt gescheiden maar de rest gaat in het restafval, op papier na… dat gaat in de open haard.
Om de enorme hoeveelheid restafval te beperken hebben we besloten om ons afval toch te scheiden en het te recyclen afval mee te nemen naar Rovaniemi waar we het gescheiden in kunnen leveren.
Totale afval na de reis (10 dagen, 9 deelnemers + 2 begeleiders):
- Restafval: 2 kleine pedaalemmerzakjes van ~30L
- Biobak: 5 kleine pedaalemmerzakjes van ~30L
- Melkpakken (recycling Rovaniemi)
- Blik (recycling Rovaniemi)
- Plastic (recycling Rovaniemi)
- Glas (recycling Rovaniemi)
- Karton (openhaard)
3. Lichtvervuiling
Hossa National Park, waar wij de Finland herfstreis organiseren, is één van de donkerste plekken van centraal Finland. Op de Light Pollution Map is duidelijk te zien dat er nauwelijks steden of dorpen in de omgeving zijn. Veel van onze deelnemers ervaren hier pas echt hoe donker het kan zijn. Zoveel sterren hebben nog maar weinigen ooit gezien. Voor ons aanleiding om te vertellen over de lichtvervuiling in Nederland.
4. Biologische producten
Gelukkig komen biologische producten steeds meer op in Finland maar het blijft lastig om alles biologisch te krijgen. De prijzen liggen zeker hoger dan de niet-biologische producten maar het zijn geen factoren 2. We hebben onze maaltijden aangepast om zoveel mogelijk van de belangrijkste producten zoals zuivel, vlees en groente biologisch in te kopen. Zeker niet alles is nog mogelijk maar per reis merken we dat het percentage biologische producten toeneemt. Een goed teken!
5. Bewustwording
Onze fotoreizen gaan om de Finland beleving en natuurfotografie, van landschap tot macro en van dieren tot noorderlicht. Toch besteden we op enige momenten wel aandacht aan de ecologische voetafdruk die we hebben wanneer we op reis gaan. Reizen, zeker vliegen, heeft een grote impact en dat beseffen we ons terdege. Toch beseffen we ook dat het inmiddels niet meer is weg te denken en door onze deelnemers mee te nemen in de mogelijkheden van CO2 compensatie, afval vermindering, lichtvervuiling en biologische producten proberen we een stukje bewustwording mee te geven. Wat kun je thuis doen? Wat kun je zelf op een volgende reis doen? Hoe kun je vanaf nu ervoor zorgen dat je heerlijk op reis kan zonder dat het klimaat en onze aarde er onder lijdt.