~ 10 daagse noorderlicht fotografie expeditie ~ Scandinavië boven de poolcirkel
~ vrijdag 14 maart t/m zondag 23 februari 2025 ~ €3695,-
Inhoudsopgave
Overzicht
De Arctic Aurora Chase is een 10 daagse winter expeditie met 2 campers in hartje winter in het hoge noorden van Scandinavië. Onder leiding van professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen en de in Finland wonende Nederlandse fotograaf en noorderlicht gids Finn Snaterse leer je alles over noorderlicht en het bepalen van de beste plekken. We komen in Noord Zweden, provincie Finnmark in Noorwegen, Fins Lapland en misschien zelfs op Noordkaap. Tijdens deze Chase gaan we op jacht naar het noorderlicht. We zijn iedere nacht een andere locatie met ander landschap maar laten ons volledig leiden door noorderlicht- en weersverwachtingen. De Arctic Aurora Chase volgt geen vaste route maar samen bepalen we waar heen gaan…
De Arctic Aurora Chase is het grootste noorderlicht avontuur en winterse camper expeditie.
Deze reis biedt…
- Het meest spectaculaire winter avontuur…
- Doel is iedere nacht Noorderlicht!
- Een fotografische onderdompeling in de koude Scandinavische winter
- Een reis zonder vooraf bekend reisplan, dat bepalen we samen en ter plaatse
- Kamperen op de mooiste locaties, wakker worden bij de mooiste zonsopkomsten
- Een reis met en vanuit twee grote 4 persoonscampers
- Een inwijding in ‘chasen’: navigatie, weersverwachting, noorderlichtverwachting
- Volpension
- Professionele begeleiding door natuurfotografen Johan van der Wielen en Finn Snaterse
Reisdetails
- Voorbereidingsbijeenkomst: begin 2025 via zoom
- Startlocatie: vliegveld Kittilä, Finland
- Prijs: 3695 euro, excl. vluchten
- Inbegrepen:
- Reisorganisatie: Taiga Travel
- Reis- en cursusleiding door Johan van der Wielen
- Logistiek en maaltijden Finn Snaterse
- 2 nachten guesthouse op meerpersoonskamers
- 7 nachten campers
- Alle transfers
- Maaltijden op basis van volpension
- Niet inbegrepen:
- Heenreis naar en terugreis naar vliegveld Kittilä, Finland (vliegtickets kunnen tegen meerprijs bijgeboekt worden)
- Verzekeringen
- Uitgaven van persoonlijke aard
- Transfers naar en van de plaats van je eventuele reisuitbreiding
- Max aantal deelnemers: 6
- Vragen? info@taigatravel.nl
- Voorwaarden: klik hier
Boek deze reis
Om deze reis te boeken stuur je een e-mail naar info@taigatravel.nl o.v.v. van ‘Arctic Aurora Chase – jaartal’. Je ontvangt dan van ons een boekingsformulier.
De reisdata voor deze reis zijn:
- vrijdag 14 maart t/m zondag 23 maart 2025
- data 2026 volgen
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Meer over de boekingsprocedure, eventueel bijboeken van vluchten, betaling via derdengeldenregeling, garantieregeling, reisvoorwaarden en hoe Stichting Taiga Travel omgaat met je persoonsgegevens kun je hier vinden.
Een fotoexpeditie waarbij je leert chasen
Gevorderde fotoexpeditie
De reis is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera beheerst en ook al kennis heeft genomen van landschapsfotografie. Van te voren krijg je beschikking over diverse hand-outs en online cursusmateriaal waarmee je je goed kunt voorbereiden:
- Nacht- en noorderlichtfotografie
- Landschapsfotografie en werken met filters
- De kunst van het kijken: Hoe kom je van een idee / concept tot een uiteindelijk beeld, welke aspecten spelen een rol en waar zit de creativiteit.
- Fotonabewerking
Verder komt – naar keuze en bij interesse – het maken van Timelapses en Startrails tijdens de reis aan bod.
Op die manier ben je goed beslagen om meteen in het hoge noorden aan de slag te gaan. Verder adviseer ik je zeer dringend om minstens een tweede camera mee te nemen. Deze dient in eerste plaats als reserve body maar kun je tijdens de reis ook gebruiken voor het maken van timelapses en/of startrails. Deze technieken komen uitgebreid aan bod in de online presentaties en tijdens de reis.
Je leert alles over het noorderlicht ‘chasen’
Naast het fotograferen leer je ook hoe het chase proces werkt. We beginnen met uitgebreide kennis over het noorderlicht: hoe ontstaat het, wat zijn de verschijningsvormen en hoe kun je een goede inschatting maken van de kansen van aanwezigheid en heftigheid. Hoe beter je de noorderlichtverwachting in de vingers hebt, hoe beter je een inschatting kunt maken van de mogelijke beelden in het veld. Ook is de noorderlichtverwachting van belang voor de gewenste fotolocatie. Een lage stationaire band lager aan de horizon stelt andere eisen aan het landschap dan heftig noorderlicht boven je hoofd.
Verder krijg je uitgebreide instructies op de weersverwachting in Scandinavië. We leren je werken met verschillende weersmodellen die we combineren tot een zo goed mogelijke verwachting van bewolking en opklaringen.
Als laatste krijg je uitgebreide instructie op navigatie in hartje winter, de gesteldheid van de wegen en de last-minute veranderingen zoals afsluitingen door sneeuw en wind.
Als deze kennis zijn van invloed de route en locatie voor de komende nacht en jij als deelnemer bepaalt de keuze voor de komende nacht!
Noorderlicht
De zon is een hete brei met continue kernfusies en vorming van nieuwe geladen deeltjes. Af en toe braakt de zon grote wolken geladen deeltjes, plasma, uit die bij grote snelheid zelfs aan het magnetisch veld van de zon kunnen ontsnappen. De aarde kan, tijdens haar baan om de zon, in deze zonnewind terechtkomen. Via een ingewikkeld proces komen deze geladen deeltjes uiteindelijk in onze atmosfeer terecht waarbij ze boven de polen botsen met deeltjes in de atmosfeer. Na deze botsingen ontstaat licht met bepaalde frequenties: voornamelijk groen en rood.
Noord Scandinavië ligt op de perfecte plek voor het noorderlicht. Bij lage activiteit gaan we richting de Noorse kust, bij hoge verwachting kunnen we wat meer afstand houden om het toch boven ons hoofd te zien.
Hartje winter in noord Scandinavië
De reis vindt plaats in hartje winter in de koudste delen van Scandinavië. Het temperatuurrecord tijdens 2020 was -37℃ waarbij we buiten hebben gefotografeerd! Dat zorgt voor diverse uitdagingen en stelt het hoge eisen aan kleding, schoeisel en apparatuur. Johan en Finn zijn meer dan ervaren in deze barre omstandigheden en dragen veel zorg voor het welzijn en veiligheid van de deelnemers. Tijdens de voorbereidingsbijeenkomst besteden we veel aandacht aan apparatuur en kleding, word je geadviseerd in mogelijke aankopen en controleren we ieders spullen. Hou er rekening mee dat je nog de nodige zaken aan zal moeten schaffen om goed voorbereid op reis te kunnen en vooral om ook onder barre omstandigheden heerlijk te kunnen genieten.
Winterse camperexpeditie
Tijdens de donkere maanden is in het hoge noorden van Scandinavië bijna iedere nacht noorderlicht te zien. Soms heftig, soms als een lage band, soms exploderend en soms rustig bewegend. Toch is het niet het noorderlicht wat het belangrijkste is voor het zien van misschien wel het meest spectaculaire nachtfenomeen, maar de weersverwachting. Noorderlicht zit ver boven de bewolking en ook maar enige bewolking gooit roet in het eten. Daarnaast biedt Scandinavië een enorme diversiteit aan landschappen en omgevingen waarin het noorderlicht een prachtig element kan vormen. Omdat Scandinavië echter zó groot is, is het bijna onmogelijk om vanaf een vaste locatie zowel een grote diversiteit aan nachtlandschappen op te zoeken als ervoor te zorgen dat je iedere nacht op een heldere plek aanwezig bent.
Zo is het idee ontstaan om noorderlicht te gaan ‘chasen’, jagen op de aurora. Net als stormchasers gaan we iedere dag op weg voor de beste plek voor het noorderlicht in de nacht. In hartje winter gaan we op pad met twee grote 4 persoonscampers en bepalen samen waar we heen zullen gaan op basis van noorderlichtverwachting, weersverwachting, gebiedskennis en wensen t.a.v. landschap en omgeving.
Vanuit het noorden van Finland staat de volledige kop van Scandinavië tot onze beschikking, we volgen geen vaste route maar bepalen met z’n allen het verloop van de reis.
Geen Arctic Awakens Tour zal hetzelfde zijn en we kunnen vooraf niet zeggen welke plekken we aan gaan doen. Dat we echter een spectaculaire toch gaan maken staat buiten kijf!
Kamperen op de mooiste plekken
Een ander groot voordeel van de campers is dat we zo dicht mogelijk bij de gekozen fotolocatie gaan staan. Aan het eind van de middag, wanneer de zon al lang onder is, komen we aan bij de beoogde locatie voor de nacht. Daar maken we de campers nachtklaar en wordt een warme maaltijd verzorgd. Na het eten trek je de sneeuwschoenen aan, pak je een cargo slee en ga je op pad voor vele uren fotograferen in de nacht. Ben je moe of koud? Dan kun je altijd terug naar de camper om op te warmen of lekker onder de wol te duiken.
En als je ‘s morgens wakker wordt sta je meteen op de mooiste plek voor de zonsopkomst… we zoeken het mooiste weer namelijk op!
Van Lapland tot Noordkaap
Ons doel is om je alle facetten van winters noord Scandinavië te laten zien. Van de ruwe Noorse kusten tot de kale besneeuwde heuvels van noord Zweden, van de besneeuwde bossen in Lapland tot misschien wel Noordkaap of Varanger.
Alles is mogelijk en met een actieradius van ca. 250 km/dag kunnen we op bekende maar ook vooral op vele unieke onbekende plekken komen.
Accommodatie eerste en laatste nacht
Nabij Kittilä wordt je de eerste en laatste nacht ontvangen in een traditioneel Finse guesthouse. Je slaapt op meerpersoonskamers en er zijn voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig alsook een sauna. In de gezamenlijk ruimte starten we met nadere kennismaking en inwijding in het ‘chasen’. We vertellen over weersverwachtingen, je krijgt een uitgebreide briefing over noorderlicht met de wetenschappelijke achtergrond en we wijden je in, in het navigeren tijdens de reis.
Beknopt dagprogramma
- Dag 1: vlucht naar Kittilä en ontvangst in guesthouse, eerste kennismaking met winterse nachtfotografie
- Dag 2: inrichten campers en eerste korte rit
- Dag 3 t/m 8: … onderweg naar nieuwe en de mooiste locaties, elke avond buiten voor noorderlicht
- Dag 9: laatste rit terug naar het guesthouse, traditionele avondmaaltijd en eindpresentatie
- Dag 10: Terugreis naar Kittilä en terugvlucht
Verslag 2019
Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de chase? Lees dan het verslag van de eerste Arctic Aurora Chase 2019 en bekijk hier de beelden van deze reis.
Leven in de campers
Tijdens de reis verblijven we 8 dagen (7 nachten) in de campers. Het zijn twee verschillende campers waarbij de één meer ‘leefruimte’ heeft om ook met z’n allen binnen te kunnen zitten terwijl de andere meer slaapruimte heeft. Overdag wordt er echter gewisseld camper en plaats in de camper. Tijdens de ritten heeft iedereen een taak. Johan en Finn zullen het rijden voor hun rekening nemen, de bijrijder helpt bij de directe navigatie en zorgt ervoor dat de bestuurder helder blijft. Achterin zitten de navigator en verzorger. Iedere camper is uitgerust met een laptop en internet en de navigator heeft als taak om de weersverwachtingen, noorderlichtverwachtingen en mogelijke wegafsluitingen in de gaten. Daarnaast zorgt de navigator ook voor de bepaling van de beste plek voor de nacht op basis van mogelijke parkeerplaatsen (is er geschoven), lichtvervuiling en vrij zicht op de noordwestelijke hemel. Verder heeft iedere camper een radio aan boord voor communicatie tussen de campers.
Tijdens het rijden is er 220V aan boord om alle accu’s weer volledig op te laden voor de komende nacht en zelfs foto’s over te laden via één van beide laptops op een eigen harde schijf.
Eenmaal op locatie zijn er diverse taken die gedaan moeten worden voor we aan de slag kunnen gaan. Denk aan het nachtklaarmaken van de campers, het losmaken van cargosleeën en sneeuwschoenen, vullen van benzinebranders en klaarzetten van aggregaat. Deze laatste wordt in geval van nood gebruikt voor de 220V voorziening in de camper maar is vooral bedoeld voor het voorverwarmen van de motoren de volgende ochtend om goed te kunnen starten.
Praktische zaken
Moet ik een spiegelreflex / systeemcamera hebben?
Hoewel een spiegelreflex of geavanceerde spiegelloze camera (camera met verwisselbare lenen) niet per se noodzakelijk is wordt dit wel sterk aangeraden wegens de diversiteit aan mogelijkheden en duurzaamheid in toch wel roerige omstandigheden. De reis is niet bedoeld voor telefoonfotografie. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen.
Voorbereiding
Ruim voor aanvang van de reis krijg je toegang tot een uitgebreide informatiepagina. Hier kun je vinden:
- Hand-outs en online cursusmateriaal (video’s)
- Uitgebreide omschijving van het dagprogramma
- Paklijst (wat mee te nemen qua kleding en camerauitrusting)
- Reistips
- Updates met de laatste stand van zaken
Voorafgaand aan de reis plannen we een online informatiebijeenkomst. We maken nader kennis, bespreken de reis in detail, het leven in de campers en taken tijdens het rijden en bij de kampeerplekken. Daarnaast bespreken we alle kleding. Verder gaan we uitgebreid aan de slag met de fotoapparatuur en statieven. Neem dit ook allemaal mee om te laten zien. Achteraf ontvang je uitgebreide documentatie met adviezen over mogelijke apparatuur en kleding. Verder ontvang je diverse fotografische hand-outs om alvast voor te bereiden.