~ Lofoten en Vesterålen, Noorwegen ~
10 daagse expeditie voor gevorderden

Vrijdag 13 maart t/m zondag 22 maart 2020

Inhoud

Lofoten is een bergachtige eilandengroep voor de kust van Noorwegen ten noorden van de poolcirkel. Het is vooral bekend om zijn rijke visserijtraditie waarmee het relatief geïsoleerde gebied een welvarende indruk maakt. Het beeld in de dorpjes op Lofoten word gedomineerd door de houten rekken waaraan de kabeljauw te drogen hangt, de zogenaamde stokvis. Eind februari zijn de dagen op de Lofoten korter dan in Nederland maar omdat het zo hoog boven de poolcirkel ligt duurt de schemering aanzienlijk langer waardoor er ruim voldoende daglicht is voor een fotografiereis. In deze periode ligt er nog volop sneeuw, maar kunnen de dagtemperaturen al wel boven het vriespunt uitkomen. 's Nachts vriest het dan nog wel. Ook overdag is er kans op vorst, m.n. als de wind uit de noordhoek komt. Heldere dagen met felle zonneschijn en heldere kleuren, wisselen af met bewolkte dagen met kans op sneeuwbuien of heftige stormen. Dit is ook de periode dat de kans op laaghangende bewolking relatief klein is en de kans op heldere nachten (en dus met kans op poollicht) relatief groot.

Daarnaast kenmerkt Lofoten zich met de rotsachtige fjorden wat zorgt voor een adembenemend landschap van steile rotskliffen en vele inhammen van de Atlantische oceaan. Het samenspel van de met sneeuw bedekte ruwe natuur en de bijna lieflijke cultuur van kleine dorpjes met rode vissershuisjes geeft Lofoten zijn unieke uiterlijk.

Noorderlicht

Lofoten ligt op 68° noorderbreedte en het is het slechts 2500km tot aan de Noordpool. Met veelal vrij uitzicht naar het noorden staat Lofoten bekend om de imposante aurora’s, het noorderlicht, in de wintermaanden. Lofoten ligt namelijk perfect in de noorderlichtzone waar de aurora’s het meest worden waargenomen. Belangrijk om het noorderlicht goed te kunnen zien is dat het echt donker moet zijn. Het is daarom ook niet vreemd dat op de eilandengroep Lofoten, ver weg van lichtvervuiling en dichtbij de Noordpool, het noorderlicht zo prachtig te aanschouwen is! Speciaal daarom ook bezoeken we juist in deze tijd dit unieke stuk Noorwegen.

Walvissafari

En als klap op de vuurpijl verkennen we Lofoten met een spannende bootexpeditie vanaf het water. Met hoge snelheid vliegen we in een RIB (zeewaardige opblaasboot) de Atlantische oceaan op, dik ingepakt met speciale kleding, op zoek naar tekenen van bultrug, potvis, grienden en orka’s. Oog in oog staan met deze enorme zoogdieren met in de achtergrond de stijl rotskliffen is een unieke (fotografische) ervaring.

Ter inspiratie: portfolio beelden

Wil je ter inspiratie meer beelden zien van Lofoten? In het portfolio staan twee galleries die de sfeer van Lofoten / Noorwegen in beeld brengen: Lofoten / Noorwegen en Noorderlicht.

Materiaal en aanbod van CameraNU.nl

cameranuSpeciaal voor de reizen van Taiga Travel heeft CameraNU.nl een set materialen gesponsord die gebruikt kunnen worden om uit te proberen of ter reserve:

Na afloop van de reis ontvangt u een mail met daarin een aantal aanbiedingen van CameraNU.nl, speciaal voor u als deelnemer van deze reis.

Deze reis biedt...

Reis informatie

De reis is een fotografische cursusreis en is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera kent en verder wil met zijn beelden. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kunnen een aantal gevorderde theoriedelen behandeld worden. Elke dag wordt afgesloten met een nabespreking van de foto’s van de dag.

Excursies en expedities

In deze reis worden de volgende excursies en expedities aangeboden:

Beknopt dagprogramma

Accommodatie en vervoer

Reacties van deelnemers

"Veel gezien en geleerd. Dit is mijn 4e keer op de Lofoten maar deze reis heeft nog veel aan mijn beleving van de Lofoten toegevoegd.", Rapaël, 2014

"De reisleiders "gaan er helemaal voor". Zijn natuur- en landschapsfotografen 'pur sang'. Willen duidelijk het beste aan de deelnemers aanbieden.", John, 2014

"Johan is een gedreven fotograaf, en dat werkt aanstekelijk. Zou een andere fotoreis zo weer met hem mee gaan.", Dirk, 2015

"Een zeer gedreven fotograaf met warme menselijke kontakten. Die mij keer op keer wist te inspireren.", Andre, 2014.

Boek deze reis

Reisleiding en fotografische cursus

De fotografische cursusreis wordt georganiseerd door Taiga Travel, een reisorganisatie onder leiding van de Nederlandse natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen en de in Finland wonende Nederlandse fotograaf Finn Snaterse. Als team hebben ze inmiddels vele jaren ervaring in het begeleiden van fotografische reizen in Finland en Lofoten.

De reis is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera beheerst en ook al kennis heeft genomen van landschapsfotografie. Van te voren krijgt u diverse hand-outs opgestuurd waarmee u zich in kunt lezen. Tijdens de reis zullen we thematisch werken en ons bezighouden met beeldstijl en beeld verhaal. U gaat een eigen thema uitwerken gedurende de reis en ’s avonds gaan we beelden nabespreken om feedback te krijgen op de vorderingen. Besproken worden de volgende onderwerpen:

Voorbereidingsbijeenkomst

In januari 2020 organiseert Johan een voorbereidingsbijeenkomst bij het Berghuis in Amerongen. Daarin zal hij een presentatie geven om een indruk te geven van Lofoten en Vesterålen, een korte introductie geven over het noorderlicht en fotograferen in de winterse kou en zal hij ingaan op materiaal keuze, camera's en kleding. Tijdens deze ochtend, bedoeld voor deelnemers van de reis, worden alle vragen beantwoord en kunt u zich nog verder oriënteren op eventuele aankopen. Op die manier kunt u optimaal voorbereid aan de reis beginnen!

Wat mee te nemen

Let op: ver vóór de reis ontvangt u een uitgebreide reisinformatie met laatste stand van zaken, wat mee te nemen, kleding voorschriften, etc.